Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

21 doden; hoe zorgen we ervoor dat dit nooit meer kan gebeuren?

By Gerrit Heijkoop on 26 juli 2010 in Blogposts, Evenementen
3
0

De schokkende feiten zijn inmiddels bekend: 21 doden en ruim 500 gewonden door een massapaniek bij de Love Parade in Duisburg. Ik was verbijsterd toen ik de beelden zag dit weekend. Mijn medeleven gaat uit naar alle slachtoffers en hun familie.

Hoe kon dit plaatsvinden?

Naast het persoonlijke drama, voel ik me op een bepaalde manier ook aangesproken op mijn verantwoordelijkheid als eventmanager. Ik wil mijn steentje er aan bijdragen dat dit nooit meer kan gebeuren. In ieder geval niet op evenementen waarvoor ik verantwoordelijk ben.

Doden Duisburg

Maar wat is hier gebeurd? Ik tuur naar foto’s en videobeelden en lees driftig alle artikelen. Vanmorgen zag ik een schets van het festivalterrein in het AD (helaas kan ik geen link vinden). Daarin is overduidelijk te zien dat de layout en de routing niet klopten: één in- en uitgang en overduidelijk een ‘flessenhals’. Vanmorgen hoorde ik op BNR een interview met een bezoekster, waaruit bleek dat er zeer slechte informatievoorziening was op het terrein en in de tunnel.

Oké, open deuren misschien. Zaken waarvan wij als ‘professionals’ denken “dat verzin je toch van te voren!”. Maar het zet mij ook aan het denken: wat nou als je dit nu niet verzint, waar kun je dan je plannen toetsen?

Wat is het “center of expertise” voor het inrichten van festival- / evenemententerreinen? Is er een website met ‘best practices’?? Ik hoor graag jullie tips!

 

3 Comments

  1. Gerrit Heijkoop 27 juli 2010 Reply

    En dit gebeurt dus vaker (bijna); zo schrijft een vriend mij vandaag:”Ik zag je tweet over Duisburg. Inderdaad erg schokkend en totaal onbegrijpelijk dat dit kon gebeuren. Erg on-duits ook (meeste evenementen waar ik in Duitsland geweest ben waren picobello en erg gründlich geregeld). Ik twijfel ook ofdat er wel 1.5 miljoen mensen waren, want organisatoren overdrijven graag over het aantal bezoekers.Ik was afgelopen zaterdag bij Day at the Park en toen dat afgelopen was deed zich hetzelfde voor (op kleine schaal; 400-500 man ofzo), bij de garderobe/kluisjes. 1 ingang tevens uitgang, geen geregelde doorloop, dus iedereen perste zich door elkaar heen en je werd haast platgrdrukt.Een beetje organisator ziet dit toch aankomen?? “

  2. Caro_Geurtsen 27 juli 2010 Reply

    Goeie post Gerrit! Ik heb het allemaal helemaal van de zijlijn meegekregen, want in verweggistan, maar ik wilde zelf de beelden op internet nadat ik het hoorde ook niet zien. Om de eenvoudige reden dat ik dacht dat ik het niet zou trekken. Het is ‘your worst nightmare come true’. Dus goed dat je je aangesproken voelt, in ieder geval in je eigen hoedanigheid als eventmanager, en zo jouw steentje bijdraagt aan hopenlijk ‘nooit meer’. Er gaat zo verschrikkelijk veel wel goed, realiseer ik me dan ook tegelijkertijd. Maar daar hebben al deze mensen en hun geliefen niks meer aan. Ik las vanmorgen, nu al twintig slachtoffers overleden, en op een gruwelijke manier.

  3. Gerrit Heijkoop 31 augustus 2010 Reply

    En zo kwam het dus: http://www.dokumentation-loveparade.com/english/?lang=en Sjonge jonge jonge… dit ziet er echt heel erg dom uit… blijkbaar was er niemand meer die het overzicht had.(ik besef me, dit is wijsheid achteraf)

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger