Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

Eindelijk verlost van Silicon Valley: gebruik een eigen community platform om je netwerk te verbinden!

Wanneer je social media wil gebruiken om meer interactie binnen jouw community te faciliteren, heb je twee mogelijkheden: ofwel je gebruikt een openbaar platform, zoals Facebook of LinkedIn, of je lanceert een eigen community platform. Die eerste optie kent steeds meer nadelen, de tweede optie wordt al langer aanbevolen door de experts. Anno 2016, wordt een eigen community platform opzetten bovendien steeds makkelijker, dankzij een nieuwe software waar ik erg enthousiast over ben.

Bescherm je data met een eigen community plaform

Je LinkedIn groep is al snel een ‘spookstad’

Als je het boek Trending Topic al gelezen hebt, ken je Victor van Wely. En je weet ook dat Victor een MBA heeft gedaan, samen met zijn vrienden Dick en Ronald. Uiteraard wil hun MBA-alumninetwerk haar leden graag een interactief platform bieden dat zowel kennisuitwisseling als sociale contacten stimuleert. Ze hebben daarvoor twee jaar geleden een LinkedIn groep opgericht, maar daarin gebeurt bijna niets. Wat moeten ze doen? Ze roepen de hulp in van Mr. Red Sneakers!

Nadelen van LinkedIn als interactief platform

De MBA LinkedIn groep is niet uniek: vele LinkedIn groepen leiden een zieltogend bestaan. Dat heeft verschillende oorzaken:

  • Mensen weten niet wat ze erop moeten zetten of schromen om een discussie te starten.
  • Andere groepsleden zien veel berichten niet omdat ze de notificaties uit hebben staan.
  • Als er wel iets gedeeld wordt, zijn het vaak nieuwsberichten, mededelingen of zelfs reclame, waardoor de groep minder interessant wordt. LinkedIn groepen zijn juist bedoeld voor interactie, voor een gesprek, niet om nieuws te delen – daar kun je updates in de tijdlijn of je LinkedIn bedrijfspagina voor gebruiken.
  • Veel gebruikers vinden de interface van LinkedIn ingewikkeld, niet intuïtief of ronduit saai.
  • En een hele belangrijke: je bent geen eigenaar van het platform, de content en de data.

Lever jij je community uit aan de grillen van Silicon Valley?

Het is een fundamentele waarheid waar veel mensen liever aan voorbijgaan: voor de gratis platforms zijn mensen niets anders dan handel. Ook jouw community is handel. Wie betaalt, bepaalt. En zo kunnen Facebook, Twitter en LinkedIn adressen en gebruiksgegevens verkopen. Daarin nemen ze steeds meer vrijheden. En ook als ze hun design, functionaliteiten of gebruiksvoorwaarden aanpassen, heb je daarover niets te vertellen. Je bent een speelbal van hun grillen.

Maar goed, een open platform heeft natuurlijk ook voordelen; je hoeft het niet zelf te onderhouden en je hebt mogelijk een bereik dat ver buiten je community reikt. Echter, als je, zoals in het voorbeeld van Victor en zijn MBA alumninetwerk, vooral je eigen community wilt bedienen, dan is er veel te zeggen voor een eigen platform.

silicon valley big five social media networks

Een eigen community platform: eindelijk is er een eenvoudig alternatief!

Ik hoor je denken: “Ja, maar we gaan toch geen heel nieuw platform bouwen? Dat kost hartstikke veel tijd en geld! En wij hebben daar de kennis en expertise helemaal niet voor”. Gelukkig komen er steeds meer goede alternatieven die gemakkelijk en niet duur zijn.

Zo ontdekte ik onlangs Peoples Corner*. Een kant-en-klaar platform waar je gemakkelijk en snel je community op aanhaakt. Het stimuleren van online connecties en interactie is simpel en het systeem is volledig naar je eigen behoeften in te richten. Gewoon een abonnement met een (laag!) vast bedrag per maand en klaar is Kees. Bovendien combineert het de voordelen van de algemene platforms, omdat het daarmee wel informatie (zoals profielen, berichten etc.) kan uitwisselen.

Peoples Corner is niet uniek, gelukkig niet, maar wel het beste voorbeeld dat ik tot nu toe ben tegengekomen. Ideaal voor associaties, alumniverenigingen of bedrijven die baat hebben bij kennisuitwisseling, interactie en contacten.

Aan de slag met je eigen netwerk

Hoe mooi en simpel het platform ook is, dat leidt er natuurlijk nog niet automatisch toe dat iedereen gaat delen en participeren. Je maakt het er wel een stuk gemakkelijker mee en dat is stap 1. In de komende blogs duik ik verder in de menselijke psyche en laat ik zien hoe je een community kunt faciliteren, provoceren en inspireren. Waardoor het alumninetwerk van Victor, Dick en Ronald online net zo levendig kan worden als in de kroeg.

 

 

* Disclaimer:
Ja, ik ken de oprichters van Peoples Corner persoonlijk goed. Nee, ik ben op geen enkele wijze benaderd door Peoples Corner over het schrijven van deze blog. Sterker nog, ze hebben de inhoud niet eens gezien voordat hij werd gepubliceerd! Ik ben oprecht erg enthousiast over deze oplossing voor een eigen community platform voor verenigingen, netwerken en bedrijven.

1 Comment

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger