Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

Waarom je LinkedIn al jaren fout gebruikt

By Gerrit Heijkoop on 26 september 2014 in Blogposts, Social Media
1
1

Wat doe jij met uitnodigingen van onbekenden op LinkedIn? Heet je iedereen welkom? Of negeer je mensen die je niet kent? Er is een middenweg, die meer oplevert: een betrouwbaar en overzichtelijk netwerk, nieuwe contacten en zelfs concrete opdrachten. Vijf tips om meer te halen uit LinkedIn uitnodigingen.

Je netwerk is je kapitaal

Je belangrijkste kapitaal is je netwerk: mensen die je kent; die je iets kunt vragen en aan wie je iets gunt. LinkedIn is een uitstekende tool om dat netwerk te bouwen en te onderhouden. Maar wat doe je met uitnodigingen van mensen die je slechts vaag kent, of helemaal niet?

Ben jij een ja-knikker?

Laat je iedereen binnen? Dan gaat je LinkedIn netwerk er al snel uitzien als een ProjectX feestje: iedereen is er, maar van de meesten weet je niet wie het zijn. Wat voor indruk maakt het als een relatie vraagt of je een persoon kunt aanbevelen en je moet toegeven dat je hem of haar helemaal niet kent? ‘Ik klik gewoon altijd op ja.’

Of een nee-schudder?

Je wordt aangesproken in een bar, kijkt de persoon even aan en draait je om, zonder iets te zeggen. Lomp? Jazeker. En dat is hoe het eruit ziet als je alle uitnodigingen van onbekenden negeert. Weet je zeker dat je ze niet kent? Heb je misschien een potentiële klant de rug toegekeerd? Of de kans gemist op een interessante samenwerking? Je zult het nooit weten.

Spreker Gerrit laat netwerken

1. Wat wel werkt: een ‘geheime’ knop om contact te maken

Gelukkig is er een tussenweg, een eeuwenoud geheim: contact. Daar heeft LinkedIn zelfs een gratis tool voor: reageren zonder te accepteren. Die functie is echter verschrikkelijk goed verborgen en alleen te vinden in de browserversie (waarover later meer).

  • Ga naar je inbox in LinkedIn
  • Selecteer het menu-item ‘invitations’ aan de linkerkant
  • Bij elke uitnodiging staat een knop ‘accept’ met daarnaast een klein pijltje – als je daarop klikt zie je ‘reply (don’t accept yet)’

UPDATE – 25 September 2015

OH NEE!!!! Het is LinkedIn gelukt om deze functio NOG MOEILIJKER VINDBAAR te maken met het nieuwe ontwerp van hun inbox… Ongeloofelijk!!! 

Het is echter nog steeds mogelijk:

  1. Ga naar je ‘invitation home’ (rechts boven hover je over het icoon met uitnodigingen en klik op ‘see all’)
  2. Hover over het piepkleine envelopje aan de onderkant van de ‘invitaton card’
  3. Nu moet je heel voorzichtig met je muis precies over de zwarte rand naar het pijtje rechts gaan.
  4. DAN kun je nog steeds eerst antwoorden voordat je accepteert…

zucht

Met deze functie kun je de persoon vragen waarom hij of zij je benadert en beoordelen of het waardevol is om te linken. Zo’n tekst luistert wel nauw: je roept iemand niet ter verantwoording, het is een uitnodiging tot contact.

2. Beproefde tekst voor het eerste contact

Goede openingszinnen zijn goud waard. Ik heb de mijne door de jaren heen al flink wat bijgeschaafd. Dit is ‘m, gebruik hem gerust:

Hoi [voornaam],


Dank voor je uitnodiging om te verbinden.

Volgens mij kennen wij elkaar nog niet (excuses als ik me vergis)? Dat maakt mij wel nieuwsgierig: is er een specifieke reden dat je op dit moment contact legt?


Hoor graag van je,

Gerrit Heijkoop

Deze ‘replies’ maken interessante reacties los en zo kom je veel te weten. Dat je een gemeenschappelijke achtergrond hebt, bijvoorbeeld. Of dat iemand zaken met je wil doen. Zo antwoordde een mij totaal onbekend contact deze week dat ze zich afvroeg of ik op haar congres wilde spreken. Stel je voor dat ik die ongezien had weggeklikt!

3. Ken je contacten (ook over drie maanden nog)

Als je veel mensen ontmoet en met veel mensen linkt, is het soms lastig je later te herinneren wie ze zijn. Maak daarom slim gebruik van de mogelijkheid om een persoonlijk bericht aan een uitnodiging toe te voegen. Zelf stuur ik elke nieuwe connectie een bericht in de trant van: ‘Leuk dat ik je [toen en toen, daar en daar] heb ontmoet. Ons gesprek over [onderwerp] vond ik heel interessant. .. etc.’ Dat bericht blijft nog jaren in mijn ‘inbox’ bewaard. Zo kan ik later via een zoekopdracht op een naam altijd terugzien waar ik iemand van ken en waar onze raakvlakken liggen.

4. Gebruik LinkedIn niet op een mobiel apparaat!

De ‘reply, don’t accept’ mogelijkheid vind je alleen in de browserversie van LinkedIn, niet in de mobiele apps. Wil je iemand uitnodigen met een persoonlijke tekst? Dan heb je ook de browserversie nodig. Zo zijn er meer opties dit op de mobiele apps ontbreken. Dus ga je aan de slag met je netwerk? Ga er even voor zitten, maar wel achter een computer.

spreker linkedin mobiel

5. Gebruik de notificaties als ‘brain training’

Nu heb je een goed deurbeleid, maar blijven al je contacten ook relevant? Ook in een goed beheerd netwerk ontstaat wildgroei. Ik heb daar persoonlijk het volgende simpele trucje voor: bij elke notificatie of mail die ik van LinkedIn ontvang, ga ik na of ik nog weet wie de genoemde personen zijn. Als ik het niet meer weet, zoek ik in mijn ‘inbox’ naar de naam van die persoon. Is hij of zij niet meer relevant of per ongeluk toch te makkelijk toegevoegd? Dan verwijder ik deze uit mijn connecties. Wel relevant? Dan heb ik op dat moment mijn geheugen opgefrist en weet ik weer wat mijn netwerk waard is. Het is bijna als geld tellen, maar dan sympathieker.

Zijn wij al gelinkt?

Zijn wij nog niet gelinkt? Dan is dit een mooie aanleiding om het contact te starten. Dus stuur me een uitnodiging met een persoonlijke noot. Ik beloof dat ik altijd zal reageren!

Gerrit-Heijkoop-Specialisaties-Dagvoorzitter-congres

1 Comment

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger