Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

Hoofdstuk 25. Krachtvoer van een sterke sponsor

dinsdag 29 september 2015
43 dagen tot het congres
340 inschrijvingen

Met nog zes weken tot het congres te gaan, kwam de Nederlandse marketingdirecteur van PetFoodies op kantoor om de stand van zaken door te spreken. Tot dan toe had alleen Casper contact met hem gehad, en alleen via de telefoon. De man had een behoorlijk assertieve secretaresse waar je niet zomaar langs kwam.

‘Kijk,’ zei de strak in het pak geklede man, nog voordat hij zat. ‘Dit vind ik dus briljant.’ Hij liet Victor op zijn telefoon hun eigen SuperGnawer-filmpje zien. ‘Dat jullie net doen of je een eigen cavia hebt, als spreekbuis van je congres.’

Victor stak zijn hand uit. ‘Welkom, Victor van Wely.’

‘Ja, dat weet ik, sorry, Jeroen Pouw, met een ‘o’ hoor, maar ik ben ook best ijdel, ha ha.’

Casper lachte mee.

Toen de man iets in zijn tas zocht en daarbij een zakje liet knisperen, klonk een luid twieten.

‘Dat is Poekie,’ zei Victor.

De man keek vertwijfeld naar de kooi en liep ernaartoe. ‘Jullie hebben er echt een!’ Poekie ging nog even door, maar toen hij doorkreeg dat hij geen eten kreeg, werd hij stil.

‘Wat een geinig beest!’ riep de man uit. Hij stak zijn hand in de kooi, maar Poekie schuifelde een hoekje in en begroef zichzelf in het hooi.

‘Dit is dus dezelfde als in dat filmpje?’

Victor knikte.

‘En op Instagram?’

‘Inderdaad,’ zei Casper. ‘Hij is de spil van onze socialmediapresence.’

Wat een grote woorden ineens, dacht Victor. Maar de man leek onder de indruk en dat was belangrijk. PetFoodies was tot nu toe de financiële kurk waar het congres op dreef. Hij liet Casper het woord doen. Die legde in detail hun socialmedia-aanpak uit. Hoe ze hun berichtenkalender hadden opgesteld; hoe ze gebruik maakten van de vijf L’en, reageerden op interessante berichten en participeerden in discussies. En de actie met de pluchen cavia’s natuurlijk, die deze week bij de mensen zouden arriveren.

‘Mooi,’ zei de man, ‘heel erg 2015. Dan gaat het zeker ook wel goed met de deelnemersaantallen.’

‘Die vallen nog een beetje tegen,’ zei Casper.

Jeroen ‘Pouw met een o’ fronste even, maar die frons veranderde snel in een zelfverzekerde lach. ‘Daar kan ik jullie wel bij helpen. Weet je wat? Als je nou zorgt dat ons caviavoer in beeld is op alle foto’s van Poekie, dan kunnen wij die via onze media verspreiden. Goed bereik hoor, allemaal dierenvrienden, ook professionele partijen. Daar zitten ongetwijfeld een boel potentiële congresgangers bij. Wat denk je daarvan? Jullie hebben de inhoud, wij hebben het bereik. Het kost ons allebei niets en we worden er beiden beter van.’

Casper was direct enthousiast. Victor wat minder, hij hield er niet van om Poekie zo overduidelijk commercieel in te zetten. Maar ja, PetFoodies bood op deze manier wel een extra ingang bij hun doelgroep en ze hadden nog veel inschrijvingen nodig. Bovendien at Poekie werkelijk PetFoodies-voer. Om tijd te rekken, sprak hij het beestje toe. ‘Wat denk jij ervan, jongen?’

De marketingman pakte een PetFoodies Yummy stick uit zijn tas.

Poekie twiette zijn longen uit zijn lijf toen de man op hem afkwam, en nam de lekkernij gretig aan.

‘Volgens mij is dat een ja,’ zei de man.

‘Op een voorwaarde,’ zei Victor, die een vreemd soort jaloezie voelde door Poekies enthousiaste reactie. ‘Het mag niet ongeloofwaardig worden. Als we jullie merk op élke foto met Poekie zetten, dan valt dat veel te veel op. Een op de vijf, dat lijkt me een goede verhouding.

‘Een op de drie,’ antwoordde de marketingman joviaal.

‘Een op vier,’ rondde Victor af, die zich afvroeg hoe hij ineens in dit handjeklap verzeild was geraakt.

‘We kunnen ook nog wel wat met het filmpje doen,’ zei Casper.

‘Een pre-roll,’ stelde de man voor. Toen Victor hem fronsend aankeek, legde hij het uit. ‘Zo’n advertentie van vijftien seconden, voordat het filmpje start.’

‘O nee, geen sprake van,’ zei Victor fel. Onder tafel schopte Casper hem tegen zijn voet. ‘Ik bedoel,’ zei hij, ‘liever niet. Dat vind ik zelf zo irritant. En volgens mij is het nooit verstandig om mensen te irriteren.’

De man kwam hem tegemoet, en ze spraken af om PetFoodies alleen in de aftiteling te noemen.

Alle uitingen van de NedVerKna waar PetFoodies in voorkwam, zou PetFoodies vanaf nu delen. Behalve op dierendag, 4 oktober.

‘Dan doen we wereldwijd een enorme dierenvriendenactie’, vertelde de man met brede armgebaren. ‘Een week lang. Het wordt de grootste actie die we ooit gedaan hebben. Die is heel strak geregisseerd vanuit het hoofdkantoor.’

 

De samenwerking ging hen zeker helpen, zeiden Casper en Victor tegen elkaar toen de marketingman vertrokken was. Ze zouden er het maximale uit proberen te halen. Ze gingen ervoor zorgen dat de berichten en foto’s waarin PetFoodies voorkwam, aan alle relevantiecriteria voldeden. En ook hier zouden ze goed luisteren, en reageren. Actief blijven, dat was het belangrijkste.

Ze deden nu alles zoals het hoorde en werkten keihard, zelfs in het weekend. Dat moest toch ooit zijn vruchten af gaan werpen? Ze hoefden echt geen miljoenenpubliek, als ze in zes weken het congres maar vol kregen. Een ambassadeur als PetFoodies kon hopelijk het verschil betekenen. Al kregen ze maar een bescheiden viraal succes. Dat zou toch mogelijk moeten zijn?

 

Tot zover. Wil je verder lezen?

Dit is een hoofdstuk uit het boek ‘Trending Topic: we moeten iets met Social Media #MaarWat’ van Gerrit Heijkoop en Paula Vos.

Het boek start op 20 augustus 2015, als Victor een stevige discussie heeft met zijn voorzitter. Die vindt dat Victor meer met social media moet doen en dreigt zelfs het congres af te blazen als de sympathieke directeur niet snel resultaat boekt. Daar kan Victor het natuurlijk niet bij laten zitten.

We volgen Victor en zijn team vanaf dat moment real-time, aftellend naar 11 november 2015. Dan is het grote congres. Gaat het ze lukken?

Heb je het idee dat je ergens midden in valt en zou je het boek helemaal willen lezen? Dan kun je hier het volledige e-book in PDF bestellen.

Zet deze vast in je agenda:

  1. Publicatie volgende hoofdstuk: 30 september 2015, 11:30  
  2. Distributie van de papieren paperback (overmorgen al!): 1 oktober 2015
  3. Boekpresentatie en netwerkborrel met heel veel leuke lezers: 11 november 2015, 16:00

Wanneer je klikt op de links hierboven kun je jouw exemplaar alvast veiligstellen of je registreren voor de boekpresentatie (we vragen een kleine bijdrage voor de catering).

00 Trending topic lezers zeggen 1-1

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger