Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

Meer bereik, meer inkomsten en betere kwaliteit op jouw volgende congres?

By Gerrit Heijkoop on 25 juni 2014 in Blogposts, Evenementen, Inspiratie
3
0

Op Blendle, het nieuwe mediaplatform van internetondernemer Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn lees en betaal je artikelen per stuk. Mocht je na afloop ontevreden zijn, krijg je zonder gedoe direct je geld terug. Als we dat nou eens toepassen op congressen? Alleen betalen voor bijgewoonde sessies en geld terug als de presentatie tegenvalt. Durf jij het aan? Het lijkt misschien eng, maar volgens mij biedt dit nieuwe business model unieke kansen voor je congres, je sprekers en je bezoekers.

Je betaalt alleen voor een bijgewoonde sessie op een congres

Stel: je schrijft je als bezoeker in voor een congres waar je per sessie kan betalen. Je twijfelt tussen presentatie A en B. Je kiest voor A en betaalt daar ter plaatse €100,- voor. De track is een groot succes, de zaal zit vol en je waardeert de sessie direct via de congres-app met een 9,4. Die middag zie je op het congresbord dat de presentatie dankzij de hoge waarderingen nog een keer wordt gehouden en dat er al volop op is ingeschreven.

betalen-per-sessie-congres-gerrit-heijkoop

Geld terug bij een tegenvallende presentatie van het congres

Gelukkig maar dat je presentatie B hebt overgeslagen: die behaalde een gemiddelde score van 5,2 en had een laag aantal deelnemers, waarvan ook nog eens 20% zijn geld terug vroeg. Hij komt niet terug in het middagprogramma. Als voorwaarde om hun geld terug te krijgen, moesten de ontevreden deelnemers aangeven wat ze niet goed vonden: dit leverde uitstekende feedback voor verbeteringen aan zowel de spreker als de organisator van het congres.

Het kan al – en het leidt tot betere congressen

Dit scenario is met de huidige techniek al mogelijk. Door de populariteit van congresonderdelen ter plekke real-time te meten, kun je het programma direct bijsturen. Ja, dat betekent een logistieke uitdaging en een ander soort begroting. Maar dan krijg je wel een congres dat de best mogelijke kwaliteit levert en meer bezoekers trekt.

Een premie voor kwaliteit

Er staat namelijk wat op het spel: iedereen wordt direct afgerekend op resultaten.Hoe beter de programmacommissie weet wat er speelt bij bezoekers, hoe meer sessies er bezocht (en betaald) worden. Hoe beter sprekers presteren, hoe groter de kans dat ze meerdere keren kunnen optreden. Je kunt hier zelfs bonussen voor sprekers aan koppelen.

Hoger deelnemersaantal voor jouw congres door flexibiliteit

Het deelnemersaantal wordt hoger, door de kwaliteit en flexibiliteit die je biedt. Een bezoeker zal eerder naar een congres komen als hij zeker weet dat hij alleen betaalt voor waar hij tevreden over is. Nu komen deelnemers soms niet omdat ze het programma slechts ten dele willen of kunnen bijwonen; deze groep zal eerder boeken als ze weten dat ze alleen betalen voor de presentaties waar ze aanwezig zijn.

Denken op de lange termijn

Als je het goed doet, leidt dit tot een groter bereik, hogere kwaliteit en hogere inkomsten. Het vergt wel een geheel nieuw meeting design en een lange termijn visie. Natuurlijk doe je dit niet van de ene op de andere dag. Zo speelt de angst voor onzekere inkomsten een rol; stel dat mensen zich niet inschrijven voor sessies of hun geld terugvragen? Wat in feite de angst is dat je niet voldoende kwaliteit zou bieden. Maar jij weet wel beter, toch?

Begin met het volgende experiment – durf jij?

Probeer het eens heel voorzichtig bij je volgende congres. Zet een bonus op een bijzonder hoge waardering van een presentatie en vraag mensen in de evaluatie achteraf of ze hun geld zouden terugvragen als het mogelijk was. Reken maar dat ze dat niet doen; al is het alleen maar omdat jij ervoor zorgt dat deze sessie zo spectaculair is dat ze het geld er graag voor over hebben!

 

 

3 Comments

  1. commgres 27 juni 2014 Reply

    Ik vind het wel een mooie gedachte. De kern is natuurlijk dat sprekers die voor je programma cruciaal zijn, hier ook in mee gaan. Dat vraagt overtuigingskracht van de organisator! Soms heb je namelijk eenvoudigweg die ene spreker nodig omdat anders de ‘angel’ van het onderwerp eruit gaat.

  2. Author
    Gerrit Heijkoop 27 juni 2014 Reply

    Leuk om te horen Marga! Ben met je eens dat het vast niet altijd kan. Aan de andere kant: als je dit als spreker niet aandurft, zegt dat toch ook wat over je eigen zelfvertrouwen in de toegevoegde waarde die je komt leveren?!

    (ik zou er persoonlijk altijd voor gaan! 😉 )

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger