Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

We moeten iets met online video, maar wat?

Online video is de taal van het internet. Een filmpje brengt meer over dan tekst of foto’s. Dus we moeten iets met online video, maar wat? En wat zijn de succesfactoren van een goede online video? En hoe gebruik je video het beste voor, tijdens en na je congres? In dit artikel vind je mijn tips voor het inzetten van online video om deelnemers te werven.

video camera

Voor het wereldwijde transplantatiecongres van ESOT in 2017 werden wij als LiveOnlineEvents gevraagd om een videocampagne te ontwikkelen met als doel het aantrekken van bezoekers. Te beginnen op de dag dat de wetenschappelijke programmacommissie vergaderde. En oh ja: “We willen niet van die saaie interview-video’s,” zei de opdrachtgeefster nog. “Storytelling hebben we nodig!” Maar hoe doe je dat?

Les 1: Storytelling gaat over een reis

Een goed verhaal bevat drie elementen: een held, een uitdaging en een spannende reis. Dat houdt de aandacht van je kijkers vast. Dus voor ESOT werd de wetenschappelijke programmacommissie onze held. Hun uitdaging was om het congres van vorig jaar te overtreffen; een haast onmogelijke opgave, want het afgelopen congres was natuurlijk ‘de beste editie ooit!’.

Hun reis begon tijdens die vergadering in mei, ruim 1 jaar voor het congres. Naast grote vooruitgang in het samenstellen van een zowaar nog beter programma, was het resultaat van die dag maar liefst 16 video’s, die we in de aanloop naar het congres gaan inzetten. Wat maakt die video’s zo bijzonder dat mensen ze willen bekijken en ernaar handelen?

Les 2: De eerste drie seconden moeten ‘plakken’

In drie seconden bepaalt iemand of hij blijft kijken of niet. Zeker met de autoplay-functie van Facebook tegenwoordig. Daarom starten we elk filmpje met een pakkende opening, zodat het meteen nieuwsgierig maakt naar de rest. Pas daarna tonen we eventueel vormgeving, titels, logo’s en geven we meer context.

Zie bijvoorbeeld deze video uit de serie voor ESOT:

Les 3: Maak gebruik van filmdramatiek in je online video

Hollywood weet wat werkt: snelle shots, bombastische muziek. Daarmee verhoog je de spanning van het beeld. En als je dat met een knipoog doet, zoals bij onderstaande video voor ESOT, werkt het misschien nog wel beter. Persoonlijk vind ik onderstaande video een van de gaafste trailers voor een medisch congres die ik ooit heb gezien (maar ja, ik ben dan ook wel een bevooroordeeld):

Les 4: Focus je inhoud op mensen, mensen, en nog meer mensen

We houden ervan om naar mensen te kijken. Met dat in ons achterhoofd, laten we in de video’s zoveel mogelijk personen aan het woord. Het geeft herkenning bij de kijker, die zich persoonlijk aangesproken voelt, zeker bij voor hem bekende gezichten. Een extra effect is dat de mensen die zelf in de video voorkomen, hem zeker zullen delen via hun social netwerken.

online video

Les 5: Een zo efficiënte mogelijk productiedag

We hebben geen Hollywoodbudgetten, daarom is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk te werken. Voor ESOT maakten we van tevoren een scenario voor elke online video, zodat we precies wisten welke beelden we moesten schieten. De tijd van wetenschappelijke programma commissie op die ene dag was zeer kostbaar, dus we hebben alles zo strak mogelijk ingepland.

We draaiden de langere shots twee keer: een keer dichtbij en een keer veraf, zodat we kunnen variëren in de montage. Ieder lid van het comité kreeg dezelfde stellingen en vragen voorgelegd, die we later afwisselend konden monteren. Per sessie vroegen we de sprekers om uit te leggen waarom iemand naar zijn of haar sessie zou moeten komen.

Les 6: zorg dat iedereen jouw online video’s krijgt te  zien!

Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de filmpjes bekijken, hanteren we een aantal uitgangspunten:

  • Bij de plaatsing op ons YouTube kanaal, besteden we veel aandacht aan een aantrekkelijk titel en thumbnail.
  • In Facebook uploaden we ze ook. Deel dus niet een link van Youtube naar Facebook! Facebook geeft namelijk eigen filmpjes voorrang op YouTubelinks en laat deze video’s ook automatisch afspelen.
  • Omdat mensen tegenwoordig heel veel online video kijken zonder geluid, ondertitelen we alle video’s.
  • Alle filmpjes zijn kort, zo rond de 1 minuut.
  • En net als bij alle andere content, sluiten we af met een duidelijke ‘call to action’: wat we willen dat een kijker gaat doen nadat hij de video bekeken heeft.

Vervolg: bouwen aan een verhaal

De zestien filmpjes bouwen op richting het congres. In de zomer gebruikten we vooral algemene introducties, daarna volgen video’s over specifieke sessies. Richting de inschrijfdatum komt daar meer praktische informatie bij, over de locatie en de voorzieningen. Zo bouwen we ook in de tijd spanning op, van de inschrijving tot aan de laatste dagen voor het congres.

Waar loop jij tegenaan bij het maken van online video? Heb je vragen? Stel ze hier.

In een volgend artikel ga ik dieper in op het gebruik van online video tijdens een event.

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Podcasts