Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

De top 3 Social Media trends 2017: live video, virtual reality en nieuwe kanalen

By Gerrit Heijkoop on 30 januari 2017 in Blogposts, Inspiratie
2
0

De social media trends 2017 vliegen je om de oren de afgelopen weken. Ik heb inmiddels vrijwel alle lijstjes gelezen, en licht er de meest relevante uit voor het organiseren van evenementen, congress en beurzen. Deze nieuwe trends in social media bieden kansen voor uitbreiding van je publiek, optimale interactie en contact met een jongere doelgroep.

Trend 1: Live video op Social Media

Video is onverminderd populair op social media, en de grote winnaar in 2017 is live video. Met name sinds de introductie van Facebook Live neemt dit medium een grote vlucht. Iedereen kan nu gemakkelijk live filmpjes maken en bij kijkers blijkt het een succes. De actuele content wordt ervaren als ‘echter’, authentieker en spontaner.

De voordelen zijn enorm: Mensen bekijken live gemiddeld 3x langer dan andere filmpjes. Bovendien brengt Facebook deze live video’s ook meer onder de aandacht bij je doelgroep.

Overigens draait Snapchat al sinds het begin om korte, live (opgenomen) video’s, en heeft Twitter al langer een eigen live video faciliteit met Periscope. Ook Instagram voegde eind november haar eigen live videofunctie toe.

Live video op social media

Live video inzetten voor evenementen, congress en beurzen

Live video is vooral geschikt voor nieuwswaardige zaken waarbij de actualiteit belangrijk is. Dat maakt het per definitie een uitstekend medium voor evenementen, congressen en beurzen. Je geeft kijkers het gevoel dat ze een deel van het event meemaken en wakkert de ‘Fear Of Missing Out (FOMO)’ flink aan, die ervoor gaat zorgen dat ze volgend jaar fysiek het event bezoeken. Vooral spectaculaire onderdelen zoals de opening, een prijsuitreiking of een bijzondere act zijn hiervoor geschikt.

Daarnaast kun je live video juist ook goed inzetten in het voortraject. Ter promotie, of juist voor geplande voorproefjes voor de mensen die zich al aangemeld hebben. Denk aan een ‘live locatie bezoek’ of een wekelijkse live talkshow met organisatoren, sprekers en exposanten over wat er allemaal te beleven zal zijn.


Trend 2: 360 graden video en virtual reality op Social Media

De kijker wordt zelf regisseur bij 360 graden video en virtual reality. Het enige wat jij als afzender daarvoor nodig hebt is een ‘omni-directional camera’ die de hele ruimte in beeld brengt. Op social media zoals Facebook en Youtube, kunnen kijkers jouw beeld automatisch in 360 graden bekijken door hun telefoon te bewegen, met hun muis te slepen of via een virtual reality bril. Juist op een event, waar vaak veel tegelijk gebeurt, is dat aantrekkelijk. De kijker heeft nog meer het gevoel er echt ‘bij’ te zijn, omdat hij zelf bepaalt waar hij zijn blik op richt.

Naast dat het een nieuwe ontwikkeling is, waar mensen per definitie nieuwsgierig naar zijn, neemt 360 graden beeld om twee praktische redenen een grote vlucht:

  • De camera’s waarmee je 360 graden video en foto’s kunt maken worden steeds goedkoper. Voor 350 euro heb je al een goede, en ze zijn niet groter dan een halve smartphone.
  • Facebook en YouTube zijn sinds 2016 in staat om 360 graden content ook als zodanig weer te geven. Het beeld reageert dus op de bewegingen van de muis, telefoon of VR-bril. Zelfs direct op de tijdlijn!

360 graden video op social media

Toepassingen van 360 graden video en foto’s bij events, congressen en beurzen

360 graden is zowel in te zetten voor foto’s, video als live video. Denk vooral aan wat de 360 graden blik in een bepaalde situatie kan toevoegen. In het voortraject kun je bijvoorbeeld 360 graden foto’s maken van de locatie, de zalen of ‘behind the scenes’.

Met een 360 graden video kun je vlak voor opening bijvoorbeeld een tocht over de beursvloer maken, zodat bezoekers vast een ‘sneak preview’ krijgen. Exposanten kunnen er ook individueel mee aan de slag om hun klanten de weg naar hun stand te wijzen – een aardige service die jij dan weer aan exposanten aan kan bieden!

Tijdens het event kun je live streamen in 360 graden. Denk vooral aan een moment en camerastandpunt waarbij het interessant is om rond te kijken. Bijvoorbeeld vanaf het podium, of juist op de eerste rij, of midden op de borrelvloer.


Trend 3: Nieuwe kanalen – Twitter is niet meer cool

Bij de ontwikkeling in het gebruik van sociale media zien we twee belangrijke trends. De grootste winnaars zijn beeld, snelheid en persoonlijke communicatie.

De kale Social Media cijfers Twitter is/gaat dood, Instagram & Snapchat groeien door

WhatsApp is het grootste sociale platform in Nederland met 10,9 miljoen gebruikers, waarvan 7,8 miljoen dagelijks. Nummer 2 is Facebook met 10,4 miljoen Nederlandse gebruikers. De enige groei hier komt nog van 65- en zelfs 80-plussers.

Twitter is op zijn retour. In Nederland zitten nog maar 2,6 miljoen gebruikers maandelijks op Twitter en de app is op steeds minder telefoons te vinden; met name jongeren haken af.

De grote groeiers zijn Instagram en Snapchat, vooral onder jongeren. Instagram had in januari 2017 3,2 miljoen Nederlandse gebruikers. Wereldwijd verdubbelde het aantal gebruikers in 2 jaar.

Snapchat groeide het hardst: wereldwijd gebruiken nu 150 miljoen mensen de app dagelijks, vaak en veel. In Nederland gebruikt 1,9 miljoen mensen de app, waarvan 960.000 dagelijks. Alle leeftijdsgroepen onder de 30 laten hier groei zien.

Bron Marketlingfacts.nl

Wat moet je ermee op je volgende event, congres of beurs?

Dat Twitter op zijn retour is en dat Facebook vergrijst, is geen reden om deze media links te laten liggen. Zeker als je al een flinke groep volgers hebt opgebouwd de afgelopen jaren, is het zinvol om deze te blijven voeden. Maar begin je met een nieuw event of een nieuw bedrijf, en heb je een jongere doelgroep, investeer dan liever je tijd in Instagram dan in Twitter.

Realiseer je dat een jongere doelgroep altijd een nieuw platform zal kiezen. Houd het speelveld in de gaten, wacht niet te lang af, experimenteer met nieuwe technieken. Maak dus in ieder geval een Instagram account aan. En experimenteer met Snapchat, zodat je weet wat het is en de mogelijkheden kunt ontdekken.

Beeld, beeld, beeld is het enige dat telt op social media in 2017

Op Instagram, maar ook op Facebook, Twitter en Snapchat, is beeld het allerbelangrijkste. Zowel (korte!) video als foto’s. Dat betekent dat je moet zorgen voor deelbare beelden. Een belevenis is goed, een fotogenieke belevenis is beter. Hoe ga jij er voor zorgen dat jouw deelnemers hun smartphone uit hun broek trekken om de camera aan te zetten?

En hoe zorg je er dan voor dat die foto of video ook bijdraagt aan de naamsbekendheid van jouw merk? Instagram en Snapchat bieden interessante mogelijkheden om de beelden te ‘branden’. Zoals een ‘geofilter’ in Snapchat, dat een herkenbaar kader is voor uitingen vanaf jouw event. In Instagram kun je tegenwoordig werken met bedrijfsprofielen en ‘stories’ aanmaken.

Social Media verkeer niet langer zichtbaar, maar nog wel belangrijk

We zijn eraan gewend dat social media gemakkelijk te meten is: volgers aantallen, likes, aantal keren dat iets is gedeeld; het is allemaal in cijfers te vatten. Maar niet te meten zijn de onderlinge conversaties die mensen hebben over jouw bedrijf of merk op Whatsapp of Snapchat.

En juist dat persoonlijke 1-op-1 contact is het meest authentiek en daardoor zeer krachtig. Het is misschien frustrerend dat je niet alles kunt zien of meten, maar het is er en ‘it better be good’. Staar je daarom niet blind op analytics: een groot deel van jouw succes wordt bepaald in de sociale privédomeinen.


Conclusie mbt de Social Media trends 2017

Er is een universele waarheid die alle trends en technieken overleeft. Het gaat erom jezelf steeds die ene vraag te stellen:

Wat hebben we hier te bieden? En hoe maken we dat zo aantrekkelijk dat mensen er hun telefoon voor tevoorschijn halen en die ervaring delen met de rest van de wereld?

Of het nu met live video is, in 360 graden of via een Snapchat. Waar de toegevoegde waarde zit van je event, daar zit ook de belangrijkste kans voor deelbare ervaringen!

 

Meer weten over de Social Media trends 2017, en wat ze concreet voor jou betekenen?

Op 31 januari had je uitgebreid de mogelijkheid om mij het hemd van het lijf te vragen tijdens het interactieve virtuele lunch webinar van 12.30-13.15 uur. Als je dit leest na 31 januari, kun je hem via onderstaande playlist gratis terugkijken:

2 Comments

  1. Anne 4 maart 2017 Reply

    Heel inspirerend Gerrit!!! Krijg hier weer veel nieuwe creatieve inspiratie van! Dank je wel! Gr Anne

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger