Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

Hoofdstuk 19. Muizenplaag of muizenzegen? Inspelen op de actualiteit

dinsdag 22 september 2015
50 dagen tot het congres
284 inschrijvingen

 

De muizenplaag in Japan leek bedwongen maar laaide weer op, meldde Nu.nl. Een uitstekende gelegenheid voor de NedVerKna om aan te haken bij de actualiteit, signaleerde Catja. Ze schakelde Casper en Victor in om haar daarbij te helpen.

Ze dachten goed na voordat ze hun bericht plaatsten:

Plaagbestrijding moet diervriendelijker, wat vindt u ervan? #Rodentia15

Het riep veel reacties op, onder andere van een Friese melkveehouder. Hij bracht in dat ze bij de NedVerKna wel eens wat meer aandacht mochten besteden aan de positie van de boeren in Friesland, waar muizen in het voorjaar de akkers hadden kaalgevreten.

De boer trok het debat breder de social media in, met de hashtag #muizenplaag, waardoor er verschillende partijen aanhaakten bij de discussie. De boeren waren boos omdat de politiek niet daadkrachtig genoeg reageerde en zagen blijkbaar in de NedVerKna een nieuwe mogelijkheid om het onderwerp onder de aandacht te brengen.

Met Caspers hulp participeerde ook Victor in de dialoog, waarbij hij vermeldde dat er op het congres een sessie zou zijn over nieuwe bestrijdingsmethoden. De boer juichte dat toe. Hij had zelf verschillende verdelgingsmethoden toegepast, maar kon het dierenleed dat hij de muizen aandeed eigenlijk niet aanzien. Tegelijkertijd maakte hij heel nuchter duidelijk hoe groot de schade voor de boeren was. Victor belde Jacques voor overleg: zou het niet goed zijn om dit perspectief ook op het congres te belichten? Het maakte het drama voelbaar en dichtbij. Ze kwamen overeen dat ze de man in het confrontatiepanel wilden opnemen, en de boer ging daar graag op in. Hij twitterde er direct over.

Later die dag zagen ze veel berichten over het onderwerp, allemaal met de hashtag #Rodentia15. Het kon geen toeval zijn dat er die middag opeens veel inschrijvingen bijkwamen, vooral uit Friesland.

De online discussie leek Casper ook een goede aanleiding om gebruik te maken van zijn ingang bij Instinct. Hij stuurde een bericht naar de marketingjongen die hij een paar dagen geleden in het park had ontmoet.

Die speelde de tip door naar zijn redactie. Het werkte. Met de input en contacten die Casper aandroeg, zouden ze een artikel schrijven over het drama in Friesland, gekoppeld aan de nieuwe inzichten in plaagbestrijding. Het zou in de volgende editie verschijnen, die over een maand uitkwam. De journaliste beloofde aan het congres te refereren.

Casper deelde zijn enthousiasme met Victor: eindelijk was hij binnen bij het belangrijkste professionele vakblad over dieren. En als die binnenkort ook live gingen met hun online televisiekanaal, dan kwamen er helemaal goede publiciteitskansen in zicht.

 

Victor was blij verrast om te zien hoe snel het ging. Het werkte om aan te haken bij de actualiteit: ook een vorm van goed luisteren. Het had hem vandaag een spreker opgeleverd, heel veel aandacht, een artikel in Instinct, en extra inschrijvingen. Het kostte tijd, jazeker, maar het had effect. In ieder geval meer dan adverteren. Stiekem begon hij ervan te genieten. Wat zouden ze nog meer kunnen verbeteren om het nog sneller te laten gaan?

 

Tot zover. Wil je verder lezen?

Dit is een hoofdstuk uit het boek ‘Trending Topic: we moeten iets met Social Media #MaarWat’ van Gerrit Heijkoop en Paula Vos.

Het boek start op 20 augustus 2015, als Victor een stevige discussie heeft met zijn voorzitter. Die vindt dat Victor meer met social media moet doen en dreigt zelfs het congres af te blazen als de sympathieke directeur niet snel resultaat boekt. Daar kan Victor het natuurlijk niet bij laten zitten.

We volgen Victor en zijn team vanaf dat moment real-time, aftellend naar 11 november 2015. Dan is het grote congres. Gaat het ze lukken?

Heb je het idee dat je ergens midden in valt en zou je het boek helemaal willen lezen? Dan kun je hier het volledige e-book in PDF bestellen.

Zet deze vast in je agenda:

  1. Publicatie volgende hoofdstuk: 23 september 2015, 16:00  
  2. Distributie van de papieren paperback (daarna ook verkrijgbaar via Bol.com): 1 oktober 2015
  3. Boekpresentatie en netwerkborrel met heel veel leuke lezers: 11 november 2015, 16:00

Wanneer je klikt op de links hierboven kun je jouw exemplaar alvast veiligstellen of je registreren voor de boekpresentatie (we vragen een kleine bijdrage voor de catering).

00 Trending topic lezers zeggen 1-1

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger