Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

5 ideëen die ik meenam van het 50ste ICCA Congres in Leipzig

By Gerrit Heijkoop on 27 oktober 2011 in Blogposts, Evenementen, Inspiratie
0
0

Ken je dat gevoel van voortdurende lichte opwinding wanneer je hoofd overstroomt van de nieuwe ideeën, kansen en mogelijkheden? Het gevoel dat je nog niet helemaal ‘uit de bubbel’ bent gestapt, terwijl je toch echt gewoon weer op je vertrouwde werkplek zit? In de post deel ik mijn belangrijkste gedachten nalv mijn bezoek aan het ICCA Congres in 2011.

Het ICCA Congres in Leipzig

Ik zit op dit moment nog helemaal ‘in de bubbel’ van het 50ste congres van de International Congress and Convention Association (ICCA). Het congres vond plaats in het moderne Congres Centrum van Leipzig, met een opvallend open en lichte architectuur. Dat droeg ongetwijfeld bij aan de geweldige sfeer. Naast natuurlijk de aanwezigheid van ruim 1.000 collega professionals vanuit maar liefst 70 verschillende landen.
Bij deze deel ik graag met je welke 5 thema’s ik heb meegenomen. Alle 5 onderwerpen die veel onder de aandacht kwamen op het congres en waarvan ik denk dat wij daar allemaal mee aan de slag moeten.Gerrit Heijkoop icca leipzig

1. Focus op resultaat

We komen er in deze tijden van economisch zwaar weer niet meer onderuit: hoe zorg je ervoor dat (een bezoek aan) een congres of bijeenkomst de maximale toegevoegde waarde heeft? Tijdens dit congres werd daarom ruim aandacht besteed aan Meetings Mindset en de ROI Methodologie.

Met Meetings Mindset is de Engelse Jonathan Bradshaw op een missie om er voor te zorgen dat bezoekers het maximale uit hun congresdeelname halen. Hij biedt een ‘online performance center’ waar je jezelf vooraf kan voorbereiden en achteraf kan beoordelen. Daarnaast geeft Jonathan energieke lezingen. Ook hier in Leipzig nam hij de aftrap voor nieuwe deelnemers voor zijn rekening. Met groot succes naar mijn smaak!

De ROI Methodologie werd vertegenwoordigd door Dr. Elling Hamso, managing partner van het Event ROI Institute uit Noorwegen. Het Event ROI Model stelt je in staat om een congres of bijeenkomst in een bredere context te plaatsen. Dat begint met het op verschillende abstractie niveau’s doelstellingen te formuleren. Door bij het ontwerp van je congres al deze doelstellingen scherp in het oog te houden, en er na afloop specifiek op te evalueren, ben je beter in de staat de toegevoegde waarde te bepalen en te bewaken.

Gerrit Heijkoop icca leipzig

2. Social Media

Zoals op vrijwel ieder congres of evenement in onze branche tegenwoordig, was ook hier Social Media een veel besproken onderwerp. Onze eigen Lykle de Vries verkondigde dat men beter in zijn geheel kan stoppen met traditionele marketing. En het budget dat daardoor vrij komt, moet worden aangewend om actief de dialoog te voeren op Sociale Media. Maar let op: dat werkt alleen als je stopt met schreeuwen en begint met luisteren.

Gerrit Heijkoop icca leipzig

3. Meeting design

Niet alleen werd er veel gesproken over interactieve leervormen, ze werden ook veel toegepast in de sessies. Sowieso waren er nergens klassieke theateropstellingen te vinden. In elke zaal stonden ronde tafels waaraan tijdens de sessies werd gediscussieerd, geoefend en gespeeld. De inzet van ‘spel elementen’ vergroot over het algemeen de betrokkenheid van de deelnemers. Wanneer je specifiek geïnteresseerd bent in dit onderwerp, is wellicht de Fresh Conferentie van 15-17 januari in Kopenhagen een aanrader voor je.

Gerrit Heijkoop icca leipzig

4. Ruimte voor het ongeplande

Dit was niet zozeer een onderwerp, als wel een persoonlijke observatie. Ik realiseer me dat een aantal van mijn beste momenten tijdens het congres niets te maken hadden met het officiële programma. Zo belandde ik in een spontane intervisie over mijn optredens als spreker met o.a. spreker Roy Shepard and Lykle de Vries. Erg inspirerend!

Volgens mij zou je dat als organisator meer kunnen afdwingen door het creëren van de juiste faciliteiten. Zoals lounges, met daarin goed internet, flipboards en bewuste “white space” in het programma overdag.

Gerrit Heijkoop icca leipzig

5. Techniek voor interactie in plaats van informatie

Uiteraard had ik een bovenmatige interesse in de sessie over technologie en het gebruik daarvan door de deelnemers op dit congres. ICCA maakte in Leipzig gebruik van Spotme. Een apparaat waarvan de dagen volgens mij zijn geteld, gezien de reacties op o.a. Twitter. Maar het viel me op dat er wel een aantal interactieve functionaliteiten op zaten, die op dit moment niet geleverd worden door bestaande event apps.

techniek icca leipzig whats on

Veel van de huidige apps (inclusief ons eigen product “What’s On?”) richten zich voornamelijk op informatieverstrekking. Echter, ik realiseer me dat er veel meer toegevoegde waarde zit in techniek die de onderlinge interactie van deelnemers stimuleert. En dan zo laagdrempelig mogelijk; binnen de platformen die mensen al gebruiken, maar wel met alle deelnemers. Die handschoen pakken we op.

De bovenstaande foto’s zijn afkomstig van ICCA (Flickr-pagina)

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger