Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

Weet jij al waarom je per direct moet stoppen met je Facebook Bedrijfspagina?

Denk jij dat je als kleine ondernemer een Facebook bedrijfspagina moet hebben? Think again. Social Media houden meer van mensen dan van bedrijven. Je bedrijfspagina kan zelfs tegen je werken. Weg met die pagina, hoera voor je persoonlijke profiel!

Die arme dierenarts in Engeland. Ik sprak haar op een congres waar ik de Social Media Genius Bar bemande. Ze had net een contract afgesloten met een bureau dat voor haar een Facebook bedrijfspagina zou maken en ermee zou adverteren. Ik raadde haar aan om:

 1. Haar Facebook bedrijfspagina te verwijderen;

 2. Er zeker niet mee te adverteren!

Waarom Facebook Bedrijfspagina opheffen

Social Media zijn voor mensen, niet voor bedrijven

Waarom is een Facebook bedrijfspagina verspilde moeite voor kleine ondernemingen en zelfstandigen? Heel simpel: sociale media houden meer van mensen dan van bedrijven. Wist jij dat elke keer dat jij inlogt op Facebook, er gemiddeld zo’n 1.500 berichten zijn om je te laten zien? Facebook filtert en sorteert deze; berichten van mensen scoren daarbij hoger dan die van bedrijfspagina’s.

Als klein bedrijf gezien worden lukt dan alleen nog met betaalde advertenties. Gewetensvraag: hoe blij word jij van die ‘voorgestelde berichten’ in je tijdlijn? Precies. En het kost je nog geld ook!

Wat willen jouw contacten? Aandacht!

Waar ging het ook alweer om bij Facebook? Mensen verbinden. Jouw diensten of producten verkoop je vooral via je netwerk. Waarom werkt dat zo goed? Door het persoonlijk contact. Interactie. Dat betekent dat je niet alleen praat, maar ook luistert.

Dat geldt ook op Facebook. Technisch gezien kan een bedrijfspagina geen mensen uitnodigen, feliciteren of reageren op berichten. Als persoon kun je dat wel.

Persoonlijk profiel werkt beter dan Facebook bedrijfspagina

Dus wat raadde ik de dierenarts aan? Kies ervoor om je persoonlijke profiel ook te gebruiken voor je zakelijke contacten. Plaats hier berichten die relevant zijn voor je netwerk: waar ze om kunnen lachen, van kunnen leren of die de relatie versterken. De hondennaam top-10 of tips om vlooien te bestrijden. Maar vooral: reageer op anderen waar het gaat over huisdieren, geef advies, complimenten. Deel je liefde voor het vak.

Kinderfoto’s? Deel ze in een groep

‘Maar wat doe ik dan met al die leuke foto’s van mijn kinderen?’ vroeg de dierenarts beteuterd. Daar zijn andere kanalen geschikt voor: maak bijvoorbeeld een Facebook of Whatsapp groep voor nabije familie en vrienden en deel daar je privézaken. Af en toe wat persoonlijks delen kan natuurlijk nog steeds, zolang het je professionele imago maar ondersteunt.

En wees eerlijk: als ondernemer identificeer je je toch sowieso sterk met je werk? Als dat niet zo is, moet je jezelf misschien hele andere vragen stellen dan wat te doen met social media.

12 Comments

 1. laat ik dat nou heel irritant vinden als mensen hun werk mee naar facebook prive profiel nemen!

  alleen als ze echt een te waanzinnig coole job hebben die bij mij in de hobby sfeer valt; zoals zeilen, of ijs eten, of fotomodel zijn blijf ik ze volgen op facebook. Prima als ze een ECHT COOL verhaal hebben over hun werk, of als ze met hun werk in Mountain View staan te shinen. Verder….

  Mijn lijsten met mensen die ik daadwerkelijk lees/volg op facebook zijn 150 man of zo.

  Mensen die elke week babyfoto’s plaatsen worden ook gebanned overigens…

 2. Author
  Gerrit Heijkoop 19 juni 2014 Reply

  Hey Wouter, leuk dat je reageert!
  Kan je redenering echter niet helemaal volgen… als je met mij de kroeg in gaat, hebben wij het ook regelmatig over wat er bij jou en mij in onze kleine onderneming gebeurd. Sterker nog, in de meeste sociale contexten (privé én zakelijk) toon ik ook belangstelling voor wat iemand doet op zijn werk.

  Maar goed, zal er eens op letten de volgende keer dat we bier gaan drinken … (moeten we snel weer eens doen!)

 3. René Hoogedoorn 9 juli 2014 Reply

  Mij is niet helemaal duidelijk hoe je, als je geen sociale media gebruikt, maar berichten, wetenswardigheden in je Persoonlijke Profiel op je eigen website toevoegt, je klanten dan deze berichten (gaan) lezen/zien???

 4. René Hoogedoorn 9 juli 2014 Reply

  Sorry, snap nu dat je bedoelt dat je beter je persoonlijke FB pagina kunt gebruiken om je eigen netwerk aan te boren, maar hoe kom je dan terecht bij je klanten, die geen persoonlijke vrienden zijn en die je ook niet aan je persoonlijk netwerk wilt toevoegen?? Ook kun je dan geen berichten plaatsen op bedrijfsnaam maar alleen op persoonlijke titel, terwijl veel mensen jouw naam niets zegt maar bedrijfsnaam wel??

 5. Author
  Gerrit Heijkoop 10 juli 2014 Reply

  Hoi René, wat leuk dat je reageert.
  Zal proberen je vragen te beantwoorden.
  1. “Word of mouth” is sterker dan directe commerciële berichten; die (potentiële) klanten kunnen dus beter van jouw vrienden over je horen dat direct van jou zelf.
  2. Als je besluit om je Facebook profiel zakelijk in te zetten, denk ik zeker dat het slim is om ‘vrienden’ te worden met je klanten zodat je de interactie met ze aan kan gaan.
  3. Ben er sterk van overtuigd dat voor kleinere ondernemers (waar dit advies voor geschreven is) geldt dat hun persoonlijke merk en reputatie groter is dan dat van hun eventuele bedrijfsnaam. Ben het dus totaal oneens met je laatste opmerking/vraag.

  De essentie van je vraagstelling lijkt te zitten in het beschouwen van Social Media als kanaal om berichten van een bedrijf te plaatsen. Een digitaal advertentiebord. Echter, dat beeld klopt volgens mij niet. Het is een virtueel café. En als je ooit zaken wil doen in een kroeg of netwerkborrel, kun je ook beter als persoon aanwezig zijn ipv een bordje met je logo aan de muur hangen.

  Geeft dit antwoord op je vragen?

 6. dinant11 16 juli 2014 Reply

  Ik ken een kroegeigenaar die dus een persoonlijk profiel gebruikt voor het promoten van zijn kroeg. Laatst zocht een vriend van me de openingstijden en extra info over het café. Maar om dat te zien, moest hij de kroeg/eigenaar eerst gaan volgen (als vriend) want het account was afgeschermd. En dat volgen, daar had deze persoon geen zin in. Dus zocht hij een andere kroeg om zijn verjaardag te vieren.

  Het gaat volgens dus mij niet alleen maar om het in de wereld ‘pompen’ van commerciële berichten als bedrijf, maar ook om gevonden te worden en dat mensen je (laagdrempelig) een vraag kunnen stellen als ze die hebben. Dan lijkt een bedrijfspagina mij een betere en duidelijkere keuze dan een persoonlijk profiel.

  • Author
   Gerrit Heijkoop 16 juli 2014 Reply

   Hoi Dinant, wat leuk dat je een reactie achterlaat!
   Ter verduidelijking: ik adviseer niet dat kleine ondernemers hun persoonlijke profiel gebruiken om hun bedrijf te ‘promoten’. Dat zou verschrikkelijk irritant zijn! In het geval van jouw kennis de kroegeigenaar, zou ik hem wel adviseren om zijn persoonlijk profiel ‘zakelijk in te zetten’: vrienden worden met vaste klanten, hun updates liken en leuke foto’s en anecdotes uit de kroeg delen als updates.

   Met betrekking tot het communiceren van openingstijden en gevonden worden: ik neem aan dat de kroeg gewoon een heldere website heeft, geoptimaliseerd voor mobiele telefoons en zich heeft aangemeld bij Google. Over het algemeen gaan mensen eerder zoeken op Google (maps) dan op Facebook naar dit soort informatie. Als je daar staat, komt het wel goed.

   Je hebt gelijk dat je daar ook prima een bedrijfspagina voor kan opzetten. Zolang je maar bewust bent dat niemand je berichten ziet!

 7. Mieke 26 juli 2014 Reply

  Hoezo ziet niemand je berichten? Ik deel het bericht van mijn bedrijfspagina ook altijd op mijn persoonlijke pagina.

  • Author
   Gerrit Heijkoop 27 juli 2014 Reply

   Hoi Mieke, welkom!
   De actie die je nu beschrijft, zou ik zeker iedereen aanraden! Je doet in feite wat ik hier betoog (behalve dat je wat mij betreft de eerste stap om het eerst op een bedrijfspagina te delen, en dan alsnog op je profiel, achterwege kunt laten).
   Groet!

   Gerrit

 8. René Hoogedoorn 14 augustus 2014 Reply

  Dank Gerrit voor je reactie en sorry dat ik er wat later op reageer. Voorlopig inderdaad antwoord op mijn vragen al houd ik wel mijn twijfels. Nogmaals dank

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger