Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

MeetingToolTest voor Congreswereld.nl: Whales on Waves

By Gerrit Heijkoop on 22 december 2011 in Blogposts, Evenementen, Social Media
0
0

Worstel jij met al die nieuwe technologische tools en sociale media voor je congressen? Wil jij  de effectiviteit van je meetings en events vergroten?
Weet je niet waar te beginnen en hoe?

Voor Congreswereld.nl test en analyseer ik maandelijks een sociaal en/of digitaal medium. Van Facebook tot Twitter, en van Sendsteps tot Spotme. In de rubriek MeetingToolTest geef ik volgens een vast stramien antwoorden op vragen die leven bij organisatoren en probeert hij de toegevoegde waarde voor een congres te bepalen.

Whales on Waves

Eerder analyseerde ik het allernieuwste ‘sociale medium’ Google+ en de gevestigde congres technologie “Audience Response Systems”, oftewel ‘stemkastjes’. Deze maand kijk ik naar een innovatie die ik tegenkwam op EIBTM in Barcelona: “Whales on Waves”, oftewel het gebruik van iPads als persoonlijk en interactief scherm voor deelnemers aan een congres.
 congres deelnemers interactief MeetingToolTest Whales on Waves

1. Whales on Waves : Wat is het?

“Whales on Waves” is een interactief platform op basis van iPads. Het slaat op een zeer dynamische manier een brug tussen spreker, inhoud en deelnemer. Bijvoorbeeld met de iQuiz, waarbij groepen deelnemers vragen in tekst, geluid of beeld beantwoorden. Punten worden verdeeld op basis van de juistheid en snelheid van antwoorden. Of met de iConference, waarbij deelnemers via iPads in directe verbinding staan met een spreker. De iPad kan dan worden ingezet als ‘persoonlijk scherm’, als stemsysteem of om feedback te verzamelen.

2. Wat kan je ermee bij je congres (oa. wanneer en hoe effectief inzetten, type meetings)?

Onderzoek laat zien dat het leervermogen van deelnemers 20% toeneemt wanneer vooraf wordt verteld dat er na een sessie een quiz volgt over de inhoud. Wanneer aan deze quiz een prijs voor de winnaar wordt gekoppeld, neemt het leervermogen nog eens 20% toe. Met de iQuiz van Whales on Waves kun je dit op een hele leuke en gebruiksvriendelijke manier integreren in jouw congres.

Met de iConference toepassing kan een spreker dynamische presentaties geven in plaats van lineaire. Vanaf de controller iPad worden presentaties aangestuurd, maar kunnen ook vragen of opdrachten naar deelnemers worden gestuurd. Hiermee kan de spreker een dialoog creëren, en resultaten meten om zo de inhoud van zijn presentatie dynamisch bij te sturen.

3. Hoe kan ik er mee aan de slag (en wat vraagt het aan tijd van mij als organisator)?

Als organisator blijf je (logischerwijs!) verantwoordelijk voor de inhoud van de sessies en de quiz. Vanaf daar levert Whales on Waves een totaal oplossing: begeleiding vooraf, ondersteuning op site en ook de iPads zelf worden geleverd in een robuuste standaard. Deelnemers kunnen eventueel ook hun eigen iPad gebruiken om mee te doen. De inhoud en Q&A ’s worden uiterlijk 24 uur voor het event in het platform geladen. Kleine aanpassingen blijven mogelijk on site.

4. Tips & valkuilen

Voor deze technologie geldt eigenlijk maar één hele grote tip (& valkuil): KEEP IT SIMPLE! Het gebruik van iPads is op zich voor veel mensen al vernieuwend. Interactieve leervormen zijn dat (helaas!) ook nog maar al te vaak. Het belangrijkste is dat zowel jij als organisator, je sprekers en jouw publiek hier eens ervaring mee op doen. Bijkomend voordeel is dat op die manier er nog wat vernieuwende functionaliteiten over blijven voor volgende edities!

 Gerrit Heijkoop MeetingToolTest Whales on Waves

5. 5 checkvragen (die jezelf moet stellen om te weten of dit iets voor jouw congres is)

  1. Laat mijn inhoud het toe om interactiviteit te stimuleren?
  2. Is het een meerwaarde om leerprocessen en doelstellingen af te toetsen tijdens de presentaties?
  3. Durf ik het aan om vernieuwing te brengen op mijn congres of evenement?
  4. Kan ik mijn sprekers motiveren om een andere aanpak in te voeren?
  5. Weegt deze meerwaarde op tegen het extra budget van deze tool?

Conclusie: Tool of Gadget?

Dit kan mijn ogen een hele krachtige tool zijn tijdens congressen. Veel deelnemers lopen immers al op het congres rond met een iPad om notities te maken, het programma te volgen en in contact te blijven met het virtuele ‘back channel’. Ik was vooral onder de indruk van de gebruiksvriendelijkheid en de cross-mediale ervaring (tekst, geluid en video). Bovendien heb ik zelf ook mogen ervaren dat het spel element van de iQuiz de betrokkenheid enorm vergroot.

Zeg nou zelf: eens of oneens?  Laat het me weten via Twitter: @gheijkoop

Bronvermelding: Officiële Whales on Waves website:  http://www.whalesonwaves.com/

 

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger