Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

Concrete tips om aan de slag te gaan met live video op social media

By Gerrit Heijkoop on 30 januari 2017 in Blogposts, Social Media
0
0

Video is onverminderd populair als content op social media, en de grote winnaar in 2017 nu is live video. Met name sinds de introductie van Facebook Live neemt dit medium een grote vlucht. Iedereen kan nu gemakkelijk live filmpjes maken en bij kijkers blijkt het een succes. De actuele content wordt ervaren als ‘echter’, authentieker en spontaner.

Live video inzetten voor evenementen, congress en beurzen

Live video is vooral geschikt voor nieuwswaardige zaken waarbij de actualiteit belangrijk is. Dat maakt het per definitie een uitstekend medium voor evenementen, congressen en beurzen. Je geeft kijkers het gevoel dat ze een deel van het event meemaken en wekt de ‘fear of missing out’ op, die ervoor gaat zorgen dat ze volgend jaar fysiek het event bezoeken. Vooral spectaculaire onderdelen zoals de opening, een prijsuitreiking of een bijzondere act zijn hiervoor geschikt.

Daarnaast kun je live video juist ook goed inzetten in het voortraject. Ter promotie, of juist voor geplande voorproefjes voor de mensen die zich al aangemeld hebben. Denk aan een ‘live locatiebezoek’ of een wekelijkse live talkshow met organisatoren, sprekers en exposanten over wat er allemaal te beleven zal zijn.

Wil je hiermee aan de slag? Mooi! Met deze praktische tips ben je snel op weg.

Kies het juiste live video platform: Facebook, Youtube of Twitter/Periscope

Facebook Live is op dit moment de gemakkelijkste optie. Pak je telefoon, klik op ‘Live’ en je streamt! Wanneer je dit doet binnen een Facebook Event of Groep, krijgen de volgers daarvan een notificatie zodra je live gaat. Ideaal om met name de mensen die jou al kennen, aan je te blijven binden.

Je kunt ook live streamen met Periscope, van Twitter, dat eenzelfde functionaliteit heeft. Door het openbare karakter van dit platform, is het veel meer geschikt om ontdekt te worden door nieuwe doelgroepen. Mensen die jou nog niet kennen, maar je vinden via een hashtag (link op ‘hashtag’ naar: https://www.gerritheijkoop.com/hoe-kies-je-een-goede-hashtag-voor-een-evenement )

Stream je naar YouTube, dan kun je gemakkelijk ook mensen buiten je netwerk bereiken, onder andere door te werken met goede tags. Bovendien kun je met een livestream via YouTube ook heel eenvoudig mensen op je eigen website, eventueel zelfs achter registratie, laten meekijken.

Let wel op: als je op meerdere platforms tegelijk streamt, naar welke camera kijk je dan? Als je begint met live video, is het raadzaam om te starten met één platform, waar jouw doelgroep het meest te vinden is. Je kan dan bijvoorbeeld wel 10 minuten ‘achter de schermen’ live gaan op Periscope, om aan de wereld te vertellen dat je over 1 uur live gaat op je Facebook pagina of eigen website.

Neem de tijd voor je live video

In alle gevallen geldt: zorg dat je live uitzending minimaal 20-40 minuten duurt zodat je volgers de tijd hebben om het te ontdekken. Niet iedereen is continu aanwezig op Facebook, Twitter of YouTube. Hoe langer het duurt, hoe meer mensen in die tijd een keer online komen, en een notificatie zien dat je aan het streamen bent.

Maak je live video altijd interactief

Als je live bent, verwacht de kijker ook dat ze met je kunnen interacteren. Met je mee doen. Ben daar dus op voorbereid. Zorg dat je de aandacht en de tijd hebt om de interactie met kijkers aan te gaan. Beantwoord vragen en reageer op opmerkingen. Het zou zelfs onbeschoft zijn om dat in een live uitzending niet te doen. Waarom ben je anders ‘live’?!

Natuurlijk is het lastig om tegelijkertijd een live video te maken en in te gaan op reacties van kijkers. Dan is een moderator een grote hulp. Die kan buiten beeld de vragen kanaliseren en doorgeven aan de ‘host’. Bij uitzendingen op meerdere platforms tegelijk is dat zelfs een must.

Het oog wil ook wat

Je wilt natuurlijk dat de video weergeeft hoe gaaf het in het echt is. Dus zorg voor voldoende belichting van zaken die je wilt (laten) filmen, een goed decor, en denk van te voren na over camerastandpunten.

Tijden je event is de eerste live video belangrijkst

Bij een aantal events op rij heb ik gezien dat de Facebook Live video rond de eerste uren van het event, de grootste hit is. Deze trekt de meeste kijkers. Het is het moment waar iedereen naartoe leeft en daarmee een climax in het programma.

Doordat veel mensen deze uitzending bekijken en erop reageren, ontstaat er ook een zelfversterkend effect: Facebook blijft deze video ook tijdens en na het event hoog zetten. Dat betekent dat je extra veel aandacht wilt besteden aan die eerste uitzending. Dat is je paradepaardje.

Alles zelf doen, of nog een slag professioneler?

Voor eenvoudige live video’s gebruik je een smartphone of tablet en zend je uit wat je ziet: what you see is what you get. Wil je een slag professioneler te werk gaan, dan kan dat sinds kort ook naar Facebook en Twitter met webcasting software zoals OBS, Wirecaster of Tricaster.

Daarmee kun je de uitzending produceren vanuit je desktop. Je kunt bijvoorbeeld je scherm delen, een filmpje laten zien of beeld van meerdere camera’s mixen, als een echte filmregisseur. Dit betekent dat je een interessantere uitzending kunt maken in een hogere kwaliteit beeld.

Wat doen jouw deelnemers met live video?

Natuurlijk is het interessant om je live uitzendingen goed voor te bereiden, zodat je een gelikte uitzending krijgt. Maar net zo interessant is ‘user generated content’, door de deelnemers van jouw event. Denk daarover na. Welke momenten zijn zo gaaf dat gasten ze willen filmen en delen?

Daarmee bereik je niet alleen je eigen netwerk, maar ook dat van hen. Je kunt deze echte en rauwe videos van je bezoekers vervolgens delen op jouw eigen social media kanalen, of verwerken in je eigen uitzendingen. Dat versterkt het gevoel van spontaniteit en ‘live’ aanwezig zijn.

Content hergebruiken

Goede live content kun je ook hergebruiken in mailings, op je website en natuurlijk andere social media. In dat geval knip je de uitzending na afloop op in kortere items. Door van tevoren daar al over na te denken, kun je hier optimaal gebruik van maken.

About the Author

Gerrit HeijkoopView all posts by Gerrit Heijkoop
Brengt stakeholders bij elkaar. Zoekt grenzen op. Creërt beweging. Als spreker, dagvoorzitter, meeting designer en presentator van live online events. #Durftegeven | How Can I Be Social (HCIBS) | LiveOnlineEvents

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger