Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

5 manieren waarop ik Social Media gebruik als beursbezoeker

De afgelopen weken heb ik actief gebruik gemaakt van diverse Sociale Media om me voor te bereiden op mijn beursbezoek de komende twee dagen. Op dit moment zit ik in de trein naar een van Europa’s grootste beurzen op het gebied van congressen en evenementen IMEX in Frankfurt; als bezoeker!

5 manieren waarop ik Social Media gebruik als beursbezoeker

Via deze weg wil mijn bevindingen met je delen. Wellicht heb je er wat aan bij de organisatie van je volgende evenement. Of natuurlijk bij je volgende bezoek aan een beurs! Mijn algemene uitgangspunt: “online netwerken zijn altijd ondersteunend aan offline contacten”. Deze beurs is dus mijn ultieme kans om de contacten in mijn (online) netwerk aan te halen.

Social Media Reporters Events IMEX 2011

1. Bespaar tijd door gebruik te maken van de ervaring van je netwerk

Het is de eerste keer dat ik IMEX bezoek. Ik weet dus nog van niks! Zo duurt de beurs bijvoorbeeld 3 dagen, maar wil ik slechts één overnachting in Frankfurt.

  • Hoe kies ik de beste dag / avond?
  • Wat zijn de leuke ‘social events’?
  • En wat zijn de meest interessante sprekers en sessies?

Ik kan me natuurlijk uren gaan ‘invreten’ in het (ondanks de naam, niet zo overzichtelijke!) programma op de website om er achter te komen. Echter, hoewel het mijn eerste keer is, zijn er mensen in mijn netwerk die al veel vaker op IMEX zijn geweest! Zij kunnen redelijk snel iets zinnigs zeggen over bovenstaande vragen. Twitter of LinkedIn zijn uitermate geschikt om (vage) kennissen even snel een bericht te sturen met deze vraag. Via deze weg kwam ik er achter dat de dinsdagavond de leukste avond is qua sociale evenementen en dat ik mijn best moet doen om bij een praatje van Richard Lewis te komen.

2. Zoek naar een LinkedIn Event en maak contact met connecties

Ik heb een haat/liefde verhouding met LinkedIn Events. In mijn Masterclass Social Media ben ik er sceptisch over omdat slechts een klein gedeelte van de bezoekers de RSVP invult, er vrijwel nooit relevante of actieve gesprekken ontstaan en omdat ze mogelijk verwarrend werken met de ‘officiële registratie’.
Echter, inmiddels is er vrijwel van elk groot evenement een ‘LinkedIn Events’ te vinden. Soms zelfs meerderen. Of de organisatie zich hier nu actief mee bezig houdt of niet. Bezoekers organiseren het zelf! Er is dus blijkbaar een behoefte.

En dit keer voor IMEX vond ik het als bezoeker echt handig! Een LinkedIn Events laat mij zien wie van mijn connecties nog meer aanwezig zullen zijn.  Die mensen heb ik de afgelopen dagen een berichtje gestuurd met de vraag om een kop koffie te drinken. Een mooie kans om onze (online) contacten weer aan te halen en te versterken!

3. Filter ‘all friends’ op hashtag en stad

Ieder evenement heeft tegenwoordig een hashtag (een afgesproken code om in je Twitterberichten te zetten wanneer je over het evenement schrijft). Wederom, of de organisatie het nou actief promoot, of niet (zoals in dit geval!), bezoekers organiseren zichzelf.

Om er snel achter te komen wie van mijn Twittercontacten op deze beurs zijn, heb ik gebruik gemaakt van Tweetdeck. Daarin kun je filters aanbrengen op een kolom met berichten.

In dit geval heb ik de kolom “all friends” gefilterd op de woorden “IMEX” en “Frankfurt”. Hierdoor zag ik in één keer wie er over de beurs twitterden.
Ook deze mensen heb ik een persoonlijk bericht gestuurd om ze te laten weten dat ik ook op de beurs ben, met de vraag voor een gezamenlijke kop koffie.

4. Speur overzichten van aanwezigen af naar bekenden

Op de websites om je aan te melden voor de bovengenoemde ‘social events’, staat ook een overzicht van de aanwezigen. Ook deze lijst heb ik gescand op eventuele (vage) bekenden. Vervolgens heb ik hen een bericht gestuurd dat ik er naar uit keek om ze weer te ontmoeten. Ik weet alvast naar wie ik kan uitkijken vanavond bij het diner.

spreker linkedin mobiel

5. Deel je aanwezigheid en programma

En tot slot, om anderen de kans te geven bovenstaande middelen ook in te zetten, heb ik de afgelopen via Twitter, Facebook en LinkedIn laten weten dat ik naar deze beurs ga via mijn status updates. Ik heb me aangemeld voor het LinkedIn Event en ik heb mijn profiel zo volledigheid ingevuld op de verschillende registratie websites. Daarnaast heb ik in alle contacten die uit bovenstaande acties volgden, laat weten dat ik vanavond bij het FRESH diner ben en daarna nog even ga kijken bij het CIM Clubbing event in de Cocoon.

Dus naast alle nieuwe contacten die ik ongetwijfeld ga op doen de komende twee dagen, heb ik er alles aan gedaan om in ieder geval de mensen die ik al ken te ontmoeten. En volgens mij op een behoorlijk efficiënte manier.

Hoe kijk jij hier tegenaan?

Heb je zelf nog aanvullende tips of tricks? Welke lessen trek jij hier uit als organisator? Lees hieronder graag je bevindingen!

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger