Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

3 tips over de betekenis van de laatste Social Media cijfers voor de meetings- en congresindustrie

By Gerrit Heijkoop on 26 september 2011 in Blogposts, Evenementen, Social Media
0
0

10 miljoen Nederlanders gebruiken sociale netwerken: Hyves blijft het populairst, maar Facebook komt er aan. Deze Social Media cijfers werden vorige week gepresenteerd door Steven Van Belleghem (PDF), Managing Partner van InSites Consulting. Hij deed onderzoek onder 9.000 respondenten in meer dan 35 landen. Wat betekenen deze cijfers eigenlijk voor de meetings- en congresindustrie?

De noodzaak van cross-mediale communicatie

De cijfers laten 2 dingen heel duidelijk zien: ten eerste dat je in Nederland inmiddels via Social Media héél erg veel mensen kan bereiken. Dat komt goed uit, want de kosten zijn relatief laag en het bereik is heel erg goed meetbaar. Maar het laat ook zien dat nog altijd heel veel mensen niet bereikbaar zijn via Social Media. Voorlopig zullen organisatoren dus nog moeten blijven communiceren via meerdere media.

Evenementen kunnen niet meer zonder Twitter

Dat Twitter onevenredig veel aandacht krijgt herken ik ook in de cijfers die ik zelf regelmatig verzamel. Echter, het openbare karakter maakt Twitter specifiek voor onze branche juist heel erg interessant. Via Twitter kunnen bezoekers nieuwe mensen ontmoeten die (toevallig) ook op een congres of bijeenkomst zijn, met elkaar (of de organisatie) in gesprek via de ‘back-channel’ en meedoen met het evenement terwijl ze zelf niet aanwezig zijn. Het mooie is: ook al pakt een organisator Twitter niet op, er zijn áltijd bezoekers die het dan wel zelf organiseren. Ze twitteren toch over het event! Ik raad dus iedereen aan om zich wel degelijk in dat medium te verdiepen.

inzet social media

De organisator niet meer alleen aan het stuur

Het feit dat “28% van de Nederlandse sociale netwerkgebruikers graag ideeën wil delen met een bedrijf” sluit aan bij een maatschappelijke trend waar ook onze branche rekening mee moet houden. Deelnemers worden mondiger en willen meepraten. De groep is immers per definitie slimmer dan welke expert op een podium dan ook. Dat vergt een nieuw soort flexibiliteit van organisatoren, sprekers en techniek.

Wat denk jij? Is het nog mogelijk om bijeenkomsten, congressen of events te organiseren zonder de inzet van Sociale Media?

Laat hieronder weten wat je van vindt!

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger