Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

Social Media statistiek voor #Event11; opportunity knocks! – Updated –

Social Media en evenementen, hoe moet dat? Vanuit een bovenmatige interesse in Social Media en evenementen, verzamel ik statistieken over het gebruik van Social Media bij de events die ik bezoek. Dit is natuurlijk met name interessant voor evenementen die door de evenementenbranche zelf georganiseerd worden, zoals vorig jaar voor de NL Conference en Event10, en eerder dit jaar voor EvenementContact.

social media evenementen statistieken

#Event11, de cijfers

Voor de helderheid: het is niet mijn intentie om een oordeel te vellen (‘goed’ of ‘slecht’) over de organisatie van dit evenement. Ik doe een poging om zo feitelijk mogelijk vast te stellen hoe en hoeveel social media gebruikt wordt bij evenementen in de branche.

Een samenvatting van de cijfers, verzameld op 2 april 2011, voor Event 11 georganiseerd door Eventex op 30 en 31 maart 2011, bezocht door ongeveer 11.250 bezoekers:

twitter-icon-150x150 701 tweeps aanwezig: (6,23% van de bezoekers; tov vorig jaar 1,5%) Verzameld door middel van het gebruik van de #Event11 of anderzins hun aanwezigheid via Twitter kenbaar gemaakt.

twitter-icon-150x150 @event11_nl op Twitter: Twitter is dit jaar voor het eerst ingezet als communicatie kanaal door de organisatie. Zoals je kan zien is de activiteit nog beperkt tot het ‘re-tweeten’ van mensen die #Event11 gebruiken en een beperkt aantal eigen updates voorafgaand en tijdens de beurs. De account heeft 198 tweets gepost, volgt niemand en wordt gevolgd door 125 mensen.

Linkedin-iconLinkedIn Event (1): 51 attending, 2 interested. (0,45% van de bezoekers; tov vorig jaar 0,68%). Er zijn geen comments geplaatst door bezoekers. Het evenement is aangemaakt door Willem Derks, die geen deel uitmaakt van de organisatie van de beurs. De profiel informatie over het evenement is niet volledig ingevuld.

UPDATE: naar aanleiding van deze post wees Eventex mij op het door henzelf aangemaakt LinkedIn Event (waar ik al wel bekend mee was, maar die ik op een of andere manier afgelopen zaterdag niet uit de zoek resultaten kreeg).

Linkedin-icon LinkedIn Event (2): 298 attending, 32 interested. (2,65% van de bezoekers; tov vorig jaar 0,68%). Er zijn op deze plek 13 comments geplaats. Met name mensen die laten weten dat ze er bij zijn. De profiel informatie over het evenement is keurig volledig ingevuld, inclusief duidelijk zoektermen en functies voor wie de beurs geschikt is.
Linkedin-icon LinkedIn Updates: op zaterdag 2 april vond ik 629 updates met #Event11 op LinkedIn. De 5 belangrijkste ’trending links’ daarin waren op dat moment “What’s On?” voor Event11, het videoverslag van de eerste dag, het artikel op Congreswereld.nl, de website van eventresult.com en een foto van de Jaarbeurs stand.

Linkedin-icon LinkedIn Group 2.283 leden. (21,18% van de bezoekers; tov vorig jaar 14%). In totaal 12 discussies in de afgelopen maand, waarvan 4 een louter commerciele boodschap zijn en 1 een vacture. De groep wordt actief beheerd door de organisatie en het profiel is netjes bijgewerkt.

flickr Flickr foto’s zijn er inmiddels veel te vinden. Er worden prachtige foto’s geplaatst door bezoekers, zoals door Punkmedia, Puur Events, Noud de Greef en Highprofile. De organisatie zelf heeft dit jaar weer een website met 3 fotocollecties bij Clickshots (update: foto’s zijn inmiddels niet meer beschikbaar). Echter, deze zijn niet te delen op andere social media netwerken. Er is ook geen statistiek beschikbaar over hoe vaak deze foto’s worden bekeken.

youtube_icon YouTube video’s Hier maakt de organisatie een grote stap voorwaarts! Woensdagavond was er al direct een compilatievideo te vinden op YouTube, welke werd overgenomen door vrijwel alle weblogs in de branche. De video is inmiddels 1.095 keer bekeken. Daarnaast zijn er nog drie video’s, geplaatst door een Ahaaa de Factory, Eventbranche.nl en Puur events.

facebook Facebook Event Een search op Facebook levert 13 verschillende events op. De twee meest serieuze pogingen (omdat het event zo volledig mogelijk is ingvuld en er is gewerkt met het logo van de beurs) zijn: door Palace Hotel Noordwijk (4 attending) en door Marceline de Jongh (13 attending en 6 personen actief op de wall met 11 posts).

Linkedin-icon Foursquare Check-ins: Als je op Foursquare gaat zoeken naar Event11 vind je drie relevante venues: Event11 (57 mensen actief met 65 check-ins), de Stand van Amsterdam RAI (0 mensen actief) en de Jaarbeurs Utrecht. In de twitterstream zag ik dat er regelmatig ongeveer 25 mensen tegelijk waren ingechecked bij de Jaarbeurs. Deze cijfers kan ik echter niet specifiek achterhalen en toerekenen aan bezoekers van Event11.

WhatsOn_Icon_255x255-150x150 “What’s On?” interactieve programma informatie was voor alle bezoekers te raadplegen via hun mobiele telefoon (232 gebruikers (2,1%), waarvan 95% terugkerende gebruikers). Dat laatste betekent dat als mensen het mobiele programma eenmaal gevonden hebben, ze het actief blijven gebruiken. Ook was “Wha’ts On?” op de beursvloer te vinden via grote schermen. Helaas heb ik daarvan geen cijfers over gebruik, maar uit persoonlijke waarneming stel ik vast dat deze zeer actief werden bekeken.

Tot zover

Het valt mij op dat er flinke groei zit in het gebruik van Twitter op evenementen. Twitter is ook een medium dat bijzonder geschikt is om in te zetten als ‘virtuele communicatie schil’ rondom een evenement, omdat de updates makkelijk te vinden en visualiseren zijn. Tijdens Event11 was er sprake dat #Event11 “Nr 1 trending topic in Nederland” zou zijn. Twimmer.com is een website die dit meet, maar daar heb ik dit niet kunnen valideren. Twimmer geeft aan dat #Event11 op dag 1 nummer 7 was en op dag 2 nummer 5.

UPDATE: Eventex laat weten dat zij wel degelijk een screenshot hebben van het moment waarop #Event11 ook op nummer 1 heeft gestaan.

Ik heb inmiddels geleerd dat het belangrijk is om ‘feiten’ en ‘meningen’ van elkaar gescheiden te houden. Tot zover dus de kale feiten. Maar goed, deze feiten brengen wel allerlei ideeën bij mij naar boven. Daarom zal ik op een later moment op dit weblog nog aandacht besteden aan ‘Wat betekent het als je ’trending topic’ wordt; kansen en klachten’ en ‘De case #Event11; hoe kan Twitter (nog) beter worden ingezet’. Deze laatste blogpost zal ik schrijven aan de hand van mijn presentatie ‘Twitter op jouw evenement in 10 stappen‘, zoals ik die tijdens de beurs op woensdag heb gegeven in de speakerscorner.

Ik lees graag jullie aanvullingen, feedback en tips over bovenstaande in de comments hieronder!

Ps: deze cijfers zijn openbaar en vrij te gebruiken in andere publicaties. Een bronvermelding zou ik waarderen.

1 Comment

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger