Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

Syntens helpt Vivo.nu; elevator pitch!

By Gerrit Heijkoop on 13 september 2010 in Blogposts, Inspiratie
2
0

Afgelopen vrijdag was ik bij Syntens in Amsterdam waar Karin Ysbrandy een geweldige training gaf over de kunst van het pitchen. Tijdens deze training werden mij een aantal punten zeer duidelijk. Sommige met behulp van een video-analyse.
Er kwamen zeer verrassende verbeterpunten uit. Tijdens mijn werkzaamheden bij Vivo.nu moet ik vaak vertellen wat ik doe en welke diensten wij aanbieden. Daarom was deze training erg leerzaam.

Elevator pitch

Soms heb je maar 30 seconden om iemand te overtuigen waarom juist jouw product of dienst zo geweldig is. Dit kan zijn op een beurs of in een lift, de zogenaamde ‘elevator pitch‘. Het hebben van één pitch is vaak niet genoeg. Voor een investeerder heb je een andere pitch nodig dan voor een journalist. De investeerder is meer geïnteresseerd in hoe het financiële plaatje eruit zal gaan zien. Dit zal de journalist weinig schelen, hij of zij is veel meer geïnteresseerd in de functionaliteit van het product of dienst.

Ook zul je een korte, middel en lange pitch moeten maken. Zorg dat je in je korte pitch alle essentiële punten stopt en oefen deze goed. Je zult ongetwijfeld punten moeten schrappen bij een korte pitch want je kun niet alles vertellen in 30 seconden (of soms zelfs korter). Bij de lange pitch kan je wat gedetailleerder ingaan op sommige punten.
Pitch
Tijdens deze korte periode moet je ook nog eens te weten komen wie er voor je staat om zo het goede verhaal tegen diegene te kunnen vertellen. Hier kom je snel achter door diegene een aantal korte vragen te stellen, bijvoorbeeld: ‘Wat is de reden dat u deze beurs bezoekt?’. Toch vervelend als je een technisch verhaal staat te vertellen tegen iemand die daar niets van af weet.

Vijf cruciale tips

Een paar tips voor een goede pitch:

 • Kijk degene waarvoor je pitcht aan;
 • Wees overtuigend & enthousiast;
 • Praat alleen vakjargon als de ander daar ook weet van heeft;
 • Bouw een stilte in tussen je zinnen, hierdoor kan iemand je teksten beter bevatten en verwerken;
 • Stem je pitch af op de tijd die je hebt. Dit zorgt ervoor dat je niet afgekapt wordt!

Door het aanhouden van deze punten, vergroot je de kans op het binnen slepen van die investeerder of dat stukje free publicity waar je op zat te hopen.

Waar let jij op bij je pitch?

2 Comments

 1. Champagne Experience 14 september 2010 Reply

  Handige tips.Was deze training bij BNR?

 2. Tom Blansjaar 14 september 2010 Reply

  Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee.Morgen gaat Gerrit naar BNR, ik zal je op de hoogte houden daarvan.

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Vlogger